Acer revo one. Artig og allsidig småtass

Artig og allsidig småtass

Acer har lagd en mini-PC som er noe utenom det vanlige – i hovedsak på en god måte.

Acer Revo One RL85

Mange velger å bruke en bærbar datamaskin selv om den kun skal brukes i huset, men alternativet trenger ikke nødvendigvis være et gedigent kabinett stående på gulvet eller pulten. Eksempelvis har vi jo alt-i-ett-modeller som Apple iMac, og med tiden har det kommet en rekke små datamaskiner med anstendig ytelse.

Flere av disse har også et visst fokus på design.

Acer Revo One er nettopp en slik tass med et utradisjonelt utseende. Dette «tårnet» veier ganske nøyaktig ett kilogram, står drøye femten centimeter opp fra bordplaten og måler omtrent ti centimeter i bredde- og dybderetningen. Formen og den blanke, hvite plastoverflaten gjør at PC-en nesten ser litt koselig ut.

Dette er forresten en datamaskin som kommer i forskjellige konfigurasjoner og da naturlig nok også har forskjellig pris. Utgaven vi har testet har den fulle betegnelsen Acer Revo One RL85-UR45 og koster 7000 kroner – da snakker vi om en PC med tokjernet Intel Core i5-prosessor og 8 GB minne. I tillegg har den 60 gigabyte flashlagring myntet på systempartisjonen og en konvensjonell harddisk på én terabyte.

Andre utgaver vi har sett av Revo One kommer med Intel Celeron-prosessor, 4 GB minne og en vanlig harddisk på 500 GB.

Sterke LED-lys under toppen av datamaskinen gjør at det er mulig å se aktiviteten for nettverk og alle diskene. Klemmer du inn en knapp på baksiden, kan du løsne hele det øvre plastskallet, og du får tilgang til to rammer for 2,5-tommers harddisker – dette er da i tillegg til den installerte systemdisken.

acer, revo, artig, allsidig, småtass

Det kan være veldig kjekt med mer diskplass dersom du har planer om å bruke Acer Revo One som frittstående mediesenter eller en beskjeden lagringsboks, og datamaskinen støtter faktisk hot-swap pluss RAID-nivåene 0, 1 og 5.

Men for typisk NAS-bruk hadde vi helt klart fortetrukket en ekte NAS av beskjeden størrelse.

På datamaskinens bakside finner vi de fleste inn-/utgangene og kontaktene. Revo One er utstyrt med to USB 2.0-porter, to USB 3.0-porter, gigabit kablet nettverk, HDMI, Mini DisplayPort og minijack for lyd. Det er også plass for kensingtonlås, samt strøminntak og av/på-knapp helt nederst.

På toppen sitter også en liten luke som skjuler en SD-minnekortleser.

Ikke mye som mangler her altså, men vi kunne ønsket oss en enkel digital lydutgang i tillegg til HDMI-porten.

Acer Revo One RL85-U45 støtter for øvrig 4K-oppløsning over både HDMI og DisplayPort, men på 4K UHD-fjernsynsapparatet på testlaben fikk vi ikke mer enn 24 Hz oppdateringsfrekvens når vi koblet til over HDMI.

På monitoren vår med 3840 x 2160 piksler fikk vi uten problemer 4K med 60 Hz, noe som betyr et flimmerfritt bilde på skrivebordet.

Trådløse muligheter

I esken følger det også med en liten trådløs mus og ditto tastatur i matchende hvit farge. Disse kobles til ved hjelp av en medfølgende USB-dongel, og fungerer smertefritt sammen med datamaskinen. Hverken datamusa eller tastaturet oser av eksklusivitet eller kvalitet, men det er bra nok for lettere hverdagsbruk.

Skal du bruke datamaskinen til arbeid eller din neste bok, står du naturligvis fritt til å koble til tastatur og mus etter ditt eget ønske – enten det er via dongel eller over Bluetooth – Revo One RL85 støtter forresten Bluetooth 4.0. Du kan selvsagt også koble til med kabel, men det ødelegger jo litt av den rene stilen.

Sånn sett er det greit å vite at du med Acer Revo One slipper unna det aller meste av kabelbruken dersom du går inn for det. Det trådløse nettverkskortet støtter 802.11ac-standarden og prosessoren takler naturligvis Intel Wireless Display – som betyr at du også kan slippe skjermkabelen.

Det er for øvrig også mulig å fjernstyre datamaskinen med en mobil eller nettbrett. Acer Revo One kommer med «Acer Revo Suite» ferdig installert, og trenger da bare en Android-enhet med den riktige appen. Det er ikke like praktisk som tastatur og mus, men det fungerer da.

Det medfølgende operativsystemet er ikke uventet Windows 8.1.

Beskjedent strømforbruk

Som typisk er med små datamaskiner er Acer Revo One RL85 i hovedsak bygd opp av den samme typen komponenter vi finner i bærbare PC-er. Dette betyr relativt lavt strømforbruk og ditto varmeutvikling, noe som er viktig for å unngå overopphetning eller for mye viftestøy.

Prosessoren hører til den nye «Broadwell»-generasjonen og har en TDP – et tall som sier noe om hvor mye varme datamaskinen må klare å kvitte seg med – på femten watt.

Under normal drift målte vi et typisk strømforbruk på mellom femten og tretti watt for hele systemet. Støynivået under lave belastninger er beskjedent og umerkelig i kontorlandskapet, men helt stillegående er den ikke. Viftesuset blir naturlig nok litt mer markant når datamaskinen må jobbe med tyngre oppgaver.

Ytelse

Acer Revo One RL85-UR45 har som nevnt en relativt strømgjerrig prosessor av typen vi vanligvis finner i bærbare datamaskiner: den tokjernede Intel Core i5-5200U.

Dette er en prosessor som har en oppgitt klokkefrekvens på 2,2 GHz, men den har også Turbo Boost som gjør den i stand til å nå enda høyere hastigheter i kortere perioder. Dessuten støtter den Hyper-threading, som gir oss fire logiske prosessorkjerner.

Grafikkdelen går under betegnelsen HD Graphics 5500 og er integrert i prosessoren.

Vi har satt opp Revo One RL85-UR45 mot noen andre småtasser, men ingen av disse er helt i prisklassen til dagens testobjekt. Likevel må vi jo måle den opp mot rimeligste utgave av Apple Mac mini, som koster rundt 2500 kroner mindre.

I samme prisleie finner vi Asus VivoPC VM62N og Zotac Zbox Sphere OI520, mens HP Pavilion Mini Desktop 300-020NO koster omtrent halvparten av Acer Revo One med i5-prosessor.

Det virker kanskje snålt at vår Revo One ikke ligger klart foran den rimeligere Mac mini med forrige generasjon i5-prosessor på 1,4 GHz, men som vi forklarte dengang har denne prosessoren en heftig turbomodus som gjør den langt kjappere enn den høres ut til å være.

Ellers ser vi at Zotacs Zbox Sphere OI520, som også har en Intel Core i5-prosessor og koster omtrent det samme som Apple Mac mini, også er i tetsjiktet når det kommer til prosessorytelse.

Vår utgave av Acer Revo One har en liten SSD på 60 GB – nok til systempartisjonen dersom du også bruker den medfølgende 2,5-tommers harddisken til å lagre store filer og programmer. SSD-en er ikke spesielt kjapp når det kommer til skriving, men gjør en fin jobb med å lese data – så her snakker vi om en PC som er mer responsiv enn sine konkurrenter med snurredisk.

Vi forventer oss ikke all verden av integrert grafikk, og ikke overraskende er det Asus’ VivoPC som er best i de fleste grafikkdisiplinene – den har nemlig et dedikert grafikkort som skal slå inn ved større grafikkbelastninger.

Likevel må vi få si at Acers kandidat skuffer litt her. Revo One legger seg et godt stykke bak Apple Mac mini, som jo også har en integrert grafikkløsning. En av grunnene til dette er nok at datamaskinen kun er utstyrt med plass til én RAM-modul, som jo fører til at datamaskinen må kjøre alt over en og samme minnekanal. Det blir fort en flaskehals på systemer med integrert grafikk.

Konklusjon

Acer Revo One RL85-UR45 er en liten PC med sjarm og en rekke egenskaper som gjør den til noe vi gjerne kan se stående på pulten for vanlig bruk, eller på TV-benken som et lite mediesenter.

Datamaskinen bruker lite strøm og er ganske så stillegående av seg, og er kompatibel med det meste av trådløse teknologier – i hovedsak er det kun strøm og 4K-oppløsningen som i første omgang krever kabel. Bluetooth 4.0 og 802.11ac trådløst nettverk hjelper i det minste godt for andre ting.

At PC-en også har plass til to 2,5-tommers harddisker – i tillegg til SSD-en eller systemdisken – ser vi også som et stort pluss.

Når det kommer til ytelse er ikke Acer Revo One RL85-UR45 noe fartsmonster. Integrert grafikk setter sine klare begrensninger når vi snakker om spill, mens en femtenwatts prosessor med fokus på lavt strømforbruk naturlig nok ikke holder følge med en CPU ment for stasjonære PC-er.

En datamaskin med en slik prosessor trenger for øvrig ikke ta så mye mer plass.

Men bevares, med Acer Revo One RL85-UR45 får du nok datamuskler til de fleste hverdagslige arbeidsoppgaver, enten det er hjemme eller på kontoret – og folk som er veldig opptatt av noe mer avansert enn enkle nettspill vil normalt sett ikke velge en slik datamaskin uansett.

Skulle vi drevet mye med tyngre bildebehandling eller videoredigering, hadde vi dog plukket oss en enda litt sterkere PC.

Det største aberet med Revo One RL85-UR45 er nok prislappen. Riktignok er den en ganske godt utstyrt sak med mus og tastatur inkudert, og den lille SSD-en for systempartisjonen gjør den mer responsiv enn de fleste rimeligere datamaskiner. Men hvis vi bare ser på rene prosesseringsmuskler, får du det minst det samme hos en Apple Mac mini til 2500 kroner mindre.

Eller hvorfor ikke snekre sammen en Intel NUC med prosessor av enda litt bedre kaliber? Setter du den opp med 8 GB RAM, en like stor HDD, en større SSD og Windows som operativsystem, havner du på omtrent syv tusen kroner – det samme som Acer Revo One RL85-UR45 ligger på i skrivende stund.

Men hverken en slik NUC eller Mac mini har plass til to interne 2,5-tommers harddisker i tillegg til en systemdisk. Med sistnevnte er du også begrenset til 30 Hz hvis du ønsker å koble til en 4K-skjerm.

Det hele blir altså et spørsmål om vurderinger og prioriteringer. Acer Revo One RL85-UR45 er i bunn og grunn en fin liten PC, selv om vi gjerne sett den litt rimeligere eller sterkere.

Derfor er det greit å huske på at Acer Revo One også kommer i konfigurasjoner med Celeron-prosessor, til en langt mer hyggelig pris. Men naturligvis mister du da en del av ytelsen og noen av egenskapene – herunder støtten for 4K og Intel Wireless Display.

Acer revo one

This product is only available to purchase directly through our website and the goods will be shipped directly to you. Follow the below delivery estimates for timeframes.

This product is available to purchase directly through our website. Additional options for fulfillment are also available.

This product is applicable for free shipping to our Retail Store(s). Each item will specify which store(s) are applicable. All items must be applicable for this service at checkout in order for this option to be enabled. Once the order is paid and processed the goods will be shipped to our store and the store staff will notify you once it is ready to collect. Shipment times are generally 1-3 Business Days to our store.

This product is in our Retail Store(s) for immediate pickup. Each individual store will be listed with availability. Simply come into our store to make a purchase or place an order online. All orders are pgenerally processed within 1-2 Hours.

This product is currently out of stock. Contact us for a specifc ETA for product arrival. General stock timeframes are 4-6 weeks from time of over but may be affected due to supply constraints or the global pandemic.

Approximately 4. 6 Weeks. We recommend contacting us for a firmer timeframe for the specific product.

Acer Revo One Mini Desktop PC. i5-5200U 2.2GHz, 8GB RAM, 2TB HDD, HDMI, Mini-DP, Wi-Fi, BT, Win10 Home, 12 Mth Wty (Refurbished) (Refurbished)

Specifications

A WORLD OF ENTERTAINMENT IN A Mini PC

Introducing the Aspire Revo One is a sleek, simple and stylish mini PC that combines the power of a desktop with the convenience of a home entertainment device. The stylish Revo One is small enough to fit in any nook and cranny, yet it can pump powerful sound and high-resolution visuals to your monitor or big screen TV. With a large onboard storage and two hot-swappable drive bays it’s your entertainment hub so you can watch movies, play games, browse the web and more.

Designed as simple as possible, the Revo One keeps all the power and functionality of a desktop computer in a compact, and stylishly tool-less design. The classic white color and sculpted round corners are elegant and fit in every environment, while its small size fits in any space. whether it is a tabletop, desk, or shelf.

Perfect for the living room or home office, just connect it to your own display or big screen TV and let the entertainment begin. And with Windows 8.1, you have more entertainment, more games, more ways to get stuff done, more ways to search, browse, and connect with the people you care about.

The Revo One is small on size, but big on entertainment. With onboard storage it’s the perfect entertainment center for hundreds of movies and thousands of songs and family photos. The hot-swappable drive bays make it convenient to add and remove additional drives while the PC remains in operation. And with its tool-less design, simply use a pen and push on the release button to open the case.

Connect Revo One into your monitor or big screen TV through the HDMI port to turn this mini PC into a big entertainment center for enjoying games, watching movies, web browsing and more! High-resolution visuals stream smoothly while its 7.1-channel audio support pumps powerful sound for extremely immersive movies and games. Four rubber feet that absorbs all vibrations, protecting the components and increasing durability.

Use your Android smartphone or tablet as a remote control for your Acer Revo. Simply download the app, “Acer Revo Suite” in the Google Play store and turn that device into your Revo One’s remote control.

The Aspire Revo may be small, but it will amaze you with the powerful features inside. A 5th gen Intel® Core™ processor delivers the desktop performance you need in a small, space-saving design that fits almost anywhere. Get your work done or connect it to your TV for an amazing entertainment experience.

The Acer Revo One brings speed to another level with its 802.11ac Wireless connection delivering up to 3x faster speeds than the previous generation. With the latest wireless and Bluetooth 4.0 technologies you can stay unplugged and connected — to the web, to wireless devices, and to the world.

The I/O ports are well-organized on the back for convenient connections, and keep the Revo One pure and clean in both front and side views. Located on top, an SD card reader provides convenient file sharing and connectivity between your Revo and other devices while the door keeps dust and dirt at bay, and prevents other objects from falling in.

With Acer’s Build Your Own Cloud (BYOC), you have full access to all your files, photos, music and documents on all your devices no matter where you are or when you need them. Best of all everything is kept private and secure because it’s your own personal Cloud powered by your personal devices.

Keyboard, mouse and other accessories not included

Intel® Core™ Series CPU

Make no compromises when it comes to performance with an Intel® Core™ series CPU. A significant step-up from Intel® Celeron™ and Pentium™ CPUs, an Intel® Core™ Series CPU is an excellent choice for daily personal or office use for anything from the simplest to most demanding computing tasks, etc.

Intel® Core™ i5 CPU

Considered the true workhorse of the Intel® Core™ Series range, make no compromises with an Intel® Core™ i5 CPU. Get great performance in anything from heavy personal and office use to higher-end mainstream gaming.

Save up to 70%

Why pay more for new when you can go refurbished and save? With savings of up to 70% on Laptops, Desktops, Servers, Networking and even Apple you would be crazy to think twice. With no significant advances in computer technology in the last 3-5 years there’s never been a better time to save by buying refurbished.

A-Grade Condition

All refurbished units we sell are rigorously tested and cleaned to ensure they are in A-Grade condition and are ready to use straight out of the box. Although some units may have some minor cosmetic blemishes and imperfections such as minor scratches or other minor surface imperfections they have all been tested and are guaranteed to work like new.

12-Month Warranty

We stand by our products and back any refurbished equipment we sell with a 12-Month Warranty (unless otherwise specified). Our warranty covers any hardware faults that may arise within this period.

Commercial Quality

All refurbished units we sell are from the tough commercial grade product lines from the leading manufacturers including Dell, HP and Lenovo. When sold new these units have premium pricing reflectively of their superior build quality.

Most refurbished units we sell come from large enterprise and government departments and have had a good life and have been well looked after. Due to this, the longevity of a refurbished commercial units is often higher than that of consumer grade equipment.

Cleaned, Tested and Reinstalled

All our refurbished products undergo a rigorous quality assurance procedure. This involves the units being wiped of sensitive data, tested, cleaned and re- installed with a fresh genuine copy of the operating system to match the attached Microsoft Certificate of Authenticity (COA). This ensures that the unit you receive is ready to plug in, turn on and use straight out of the box.

We are a Microsoft Registered Refurbisher so you can have peace of mind that any refurbished unit you purchase from us will meet your expectations and be up to the task.

Modding the Acer Revo. How to Upgrade Hard Drive RAM

Last Updated May 28, 2023 by Tim Trott. First Published in 2010.

A guide with photos on how to upgrade the hard drive and RAM on the Acer Revo range of net top clients which come with small capacity.

I’ve had my Acer Revo R3600 for a while now, however, I am finding the limited 1GB memory and hard drive to be a little limited now, so I thought I’d open up the box and perform some upgrades.

Please remember to observe the correct procedures for handling electronic devices. This guide is produced for entertainment purposes only. Use this guide at your own risk; I am not responsible for any damage you can cause to your laptop, computer or yourself using instructions published on this site.

Disclaimer: Breaking the seal and opening the box of your Acer Revo will invalidate the warranty.

Opening the Acer Revo Case

The first step to opening the case is to break a security seal on the base of the unit. This seal protects a screw that must be removed to split the case in two.

Once the screw is removed, you can prise open the two halves of the case using a non-metallic, or plastic, tool to avoid marking the case.

Upon removing the lid you will find a neat arrangement of components. In the picture to the right, you can see the wireless adaptor in the bottom left, with the 2.5 hard drive above it. Next to the hard drive is the memory modules and below that on the bottom right are the processor and chipset heat sink and fan.

Upgrading the Acer Revo Memory

Memory upgrades can be done nicely and easily by simply removing the old module and inserting two new ones. In my case 2x 2GB modules. To remove a module, simply move the clips outwards from the module and it will pop out.

Upgrading the Acer Revo Hard Drive

The hard drive is a bit more tricky to upgrade as it has been screwed in from the other side of the motherboard. Follow these steps to make the process a little easier.

First, to remove the heat sink and fan unscrew three tiny screws that hold the fan to the heat sink and then the four screws holding the heat sink to the motherboard. Go careful with the two thermal pads on the underside, or you can scrape them off and replace them with a thermal compound.

Next unscrew the four screws holding the motherboard down and the motherboard should be free. Again, just go carefully with the add-on board containing the USB socket and power switch. Two plastic clips are holding it in. Also, take care with the wireless antenna wires as you don’t want to risk damaging them.

You can now unscrew the hard drive. It will then slide out from the SATA connector. To refit the upgraded hard drive just follow the steps in reverse. When screwing down the heat sink do not over-tighten the screws as you could damage the processor. Tighten screws in opposite corner order i.e. top left, bottom right, bottom left, top right.

If you enjoyed reading this article, or it helped you in some way, all I ask in return is you leave a comment below or share this page with your friends. Thank you.

This post has 10 comment(s). Why not join the discussion!

On Friday 30th of September 2022, David Jordan said Thank you for this. I knew how to get the top off my Revo but got stumped with the disk (changing to a SSD). I figured out the four stand-offs (not screws in mine) and didn’t realise the fan and processor cooler were screwed through the motherboard as well. Just so you know there was one other difference in mine at was the sound output in the conner was attached to board and stopping the motherboard coming out. Thank you again. Regards David

On Monday 22nd of January 2018, garvin dysndale said the heatsink screws are built so you can’t overtighten them, but just screw them down till they wont turn anymore, just don’t muscle them past that.Its a good idea to fire up the BIOS and check the temps and write them down, then after doing your mods, and resetting the heatsink compare the temperature once again in the BIOS and it should be same as prior to the work being done. if its running hotter check the screws and make sure they are tight, if the heatsink isn’t couple to the chip slugs, the heatsink won’t be able to transmit the heat from the slugs.

On Tuesday 17th of November 2015, Alessandro Suardi said Good tips. I should have read the Комментарии и мнения владельцев as well 🙂 When taking apart my original Revo which had given up the ghost (power button would only flick the fan for a fraction of the second at low speed, then nothing) I was wondering why the mainboard wouldn’t come out, headed over here, noted I had done everything right. then I realized I had to take out the USB board by the power switch, as Scott Griffith mentioned. And the reasons for opening. well, the Revo I bought used on eBay to replace my original one had only 2x1GB RAM while my old one had 2x2GB. so the new one has now 4GB (which is very good on Fedora 23 XFce), and the old HDD contents will be soon saved (hopefully).

On Tuesday 27th of May 2014, Jon said Excellent instructions, no problems when taking it slowly. Thanks

On Monday 26th of August 2013, Terry Robinson said If you upgrade the memory to the max (4GB), Windows 7 will show it as 3 GB. The BIOS takes the other 1 GB and this is expected behaviour. With just IE running, 1.39 GB of memory is used so with the standard 1 GB of RAM, the REVO R1600 runs like a dog. You really need 4 GB with Windows 7.

On Friday 21st of October 2011, Joe Blogz said A word of warning about removing the thermal pad for thermal paste I’ve just changed my Acer‘s thermal pad for Arctic Silver and now my CPU fan is silent no more :[ SO DO NOT CHANGE THE PAD I’ve GOT TO BUY A NEW ONE AT £!) ON EBAY NOW!

On Friday 31st of December 2010, Scott Griffith said Don’t know if was unclear to anyone else but myself. But you definitely need to remove the USB logic board by the power switch to free the motherboard.

On Tuesday 12th of October 2010, DrKK said Hey Tim, I have a Revo 1600, which is quite similar to yours. I recently had it apart (replaced the stock HDD with a SSD) and contemplated scraping off the thermal pads to go for some silver fox or other compound. Have in fact changed the pads for thermal compound? And if so, do you have any tips as to how this should be done? I have never applied thermal compound to a CPU before. Thanks. DrKK

On Wednesday 13th of October 2010, Tim Trott Post Author replied I don’t think that a thermal compound will have any effect on these processors, they are not designed for performance at all. I’ve always used Arctic Silver on my desktop processors, you can find application instructions on their website (http://www.arcticsilver.com/instructions.htm). hope that helps

Tim Trott is a creative photographer, traveller, astronomer and software engineer with a passion for self-growth and a desire for personal challenge.

Be the first of your friends to like this

Hi, I’m Tim Trott. I’m a creative photographer, traveller, astronomer and software engineer with a passion for self-growth and a desire for personal challenge.

These are my websites, places for me to share my experiences, knowledge and photography. I love to help people by writing articles and tutorials about my hobbies that I’m most passionate about. I hope you enjoy reading my articles as much as I enjoy writing them.

You can use the header navigation menu to browse through my websites and articles and don’t forget to like and subscribe to socials!

Copyright © 2001-2023 Tim Trott and Lonewolf Online, all rights reserved. Web Design by Azulia Designs

Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this websites author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Tim Trott and Lonewolf Online with appropriate and specific direction to the original content.

Test Acer Revo One RL85 Mini PC

Desktop-Türmchen. Acer bietet mit dem Revo One einen aktuellen Mini-PC, der insbesondere Heimanwendern gefallen soll. Viel Massenspeicher, eine gute Rechenleistung und aktuelle Schnittstellen werben um die Gunst der Käufer. Was das Testgerät von anderen Geräten unterscheidet, haben wir getestet.

Umfrage Mach mit bei unserer Umfrage zur Servicezufriedenheit 2023: Deine Erfahrungen sind gefragt! Hier teilnehmen

Vor einigen Wochen hatten wir Intels Barebone-Mini NUC 5i5RYH im Test. Dieses Rechnergerüst ist nicht direkt einsatzbereit, sondern muss in Eigenregie mit den fehlenden Komponenten und einem Betriebssystem ergänzt werden. Das ist nicht jedermanns Sache und erfordert neben einigen technischen Grundkenntnissen auch etwas Zeit und Eigenleistung. Wer sich damit nicht abmühen kann, oder möchte, wird sich daher eher nach einem Komplettsystem umschauen.

Acers Revo One RL 85 ist eine solche Alternative und bereits von Haus aus betriebsbereit ausgestattet. Neben den notwendigen Komponenten findet man hier Windows 8.1 als Betriebssystem sowie eine kabellose Tastatur mit Maus. Acer bietet den kleinen PC unserer Kenntnis nach derzeit in 13 verschiedenen Konfigurationen an, die sich teils grundlegend unterscheiden können. CPU, Grafik, RAM und Massenspeicher sind die Hauptunterscheidungsmerkmale. Der Einstieg beginnt bei knapp 300 Euro und für das Topmodell verlangt Acer etwa 870 Euro.

Unser Testgerät ist mit Intels Core i5-5200U-CPU, der Intel HD Graphics 5500, 4 GB RAM und insgesamt 3 TB Massenspeicher ausgestattet. Der Preis für diese Variante bewegt sich derzeit bei etwa 700 Euro.

2 USB 2.0, 2 USB 3.0 / 3.1 Gen1, 1 HDMI, 1 DisplayPort, 1 Kensington Lock, Audio Anschlüsse: in/out SPDIF, Card Reader: SD, SDHC, SDXC, UHS-I

Tastatur: Wireless Chiclet, Tastatur-Beleuchtung: nein, 24 Monate Garantie, 1 USB Port mit Empfänger für Funktastatur und Maus belegt

Hinweis: Der Hersteller kann abweichende Bauteile wie Bildschirme, Laufwerke und Speicherriegel mit ähnlichen Spezifikationen unter dem gleichen Modellnamen einsetzen.

Gehäuse Ausstattung

Das Gehäuse des Acer Revo One besteht aus glänzendem weißen Kunststoff. Die vertikal ausgerichtete Bauform weicht von den üblichen Gehäuseformen im kantigen Design wohltuend ab und sorgt damit für einen kleinen Aha-Effekt. Leider ist der Kunststoff wie üblich recht kratzempfindlich und wird schnell von Microkratzern und Fingerabdrücken heimgesucht. Glücklicherweise fallen diese auf dem weißem Kunststoff sichtbar weniger auf, als auf den schwarzen Pendants. Acer hat die Status-LEDs so ins Gehäuse eingearbeitet, dass diese dezent durch das Kunststoffmaterial hindurchleuchten. Gewicht und Ausmaße fallen mit etwa 2 kg und 155 x 107 x 107 mm sehr gering aus. Für den nötigen Halt auf dem Schreibtisch sorgen vier rutschfeste Gummifüße.

Bis auf den gut erreichbaren Cardreader auf der Oberseite, befinden sich alle Anschlüsse auf der Rückseite. Ständig angeschlossene Kabel stören so wenig und verlaufen relativ verdeckt vom Arbeitsplatz weg. Der ebenfalls am Heck positionierte Ein-/ Ausschalter ist recht klein ausgeführt und insgesamt schlecht ertastbar. Um mal eben schnell eine Kamera, Smartphone oder sonstige USB-Peripherie anschließen zu können, muss man ebenfalls immer am Heck herumsuchen. Ein frontseitig angebrachter USB-Port hätte die Handhabung in dem Zusammenhang sicherlich vereinfacht. Der Cardreader liefert mit unserer Toshiba Exceria Pro UHS-II Karte bis zu 87 MB/s beim Lesen und 62 MB/s beim Schreiben. Der USB 3.0-Anschluss arbeitet ebenfalls schnell und liest Daten von einer Samsung SSD T1 mit bis zu 414 MB/s und schreibt auf ihr mit bis zu 387 MB/s.

Eingabegeräte

Die im Lieferumfang befindliche Funktastatur verfügt über 80 Tasten und bietet damit ein übliches Standard-Layout. Ein separater Nummernblock fehlt bei dieser kompakten Variante. Die vertikalen Pfeiltasten könnten etwas größer ausfallen und die per Aufkleber angedeutete Batteriestandsanzeige ist nur ein Dummy. Ansonsten bieten die Tasten im 19-mm-Raster einen guten Druckpunkt und ein relativ leises Anschlagsgeräusch. Die beigelegte Maus macht keinen wirklich soliden Eindruck, was auch an der abnehmbaren Oberseite liegen mag. Unter den Eingabetasten findet man nämlich den Funkempfänger, der als Gegenstelle für die Eingabegeräte einen der USB-Ports an der Rückseite belegt.

Als weitere Möglichkeit, um seinen PC zu steuern, sieht Acer in der Nutzung der Acer Revo Suite App. Diese soll Maus und Tastatur ersetzen sowie für Android und iOS verfügbar sein. Wir haben diese App zum Testzeitpunkt allerdings nur in Googles Playstore gefunden, iOS-Nutzer scheinen noch etwas warten zu müssen.

Display

Als Display haben wir für diesen Test einen hochauflösenden Viewsonic VP2780-4k 27-Zoll-Bildschirm zur Verfügung gehabt. Dieses für den professionellen Einsatz konzipierte Arbeitstier schießt von der Zielgruppe her natürlich im Zusammenspiel mit dem Acer Revo One RL85 über das Ziel hinaus. Es bietet für uns aber die Möglichkeit die 4k-Fähigkeiten der kleinen Broadwell-Recheneinheit abzuchecken. Neben einem blickwinkelstabilen IPS-Panel bietet der Monitor auf 27 Zoll 3.840 x 2.160 Bildpunkte und soll den sRGB-Farbraum zu 100% abdecken. Mit einem Kaufpreis von derzeit etwa 900 Euro wird der Anschaffungspreis des Mini-PC wie gesagt um einiges übertroffen. Einen ausführlichen Test des Displays werden wir in den Dauertest des HP ZBook 15 G2 integrieren.

Für die Bildausgabe stehen dem Acer Revo One RL85 HDMI 1.4 sowie ein Mini-DisplayPort 1.2 zur Verfügung. Die Ausgabe der 4k-Auflösung gelingt nur per DisplayPort mit 60 Hz. Die 30 Hz des HDMI erzeugen sichtbare Verzögerungen und eignen sich höchstens als kurzzeitige Notlösung. Performancetechnisch ist die maximale Auflösung für Office, Bildbearbeitung, Internet, Video und vieles mehr nutzbar. Sobald es aber um aktuelle 3D-Spiele oder sonstige fordernde 3D-Aufgaben geht, ist Acers Revo One RL85 generell überfordert.

Leistung

Im Acer Revo One RL85 kommt reinrassige Notebooktechnik zum Einsatz. Die im Testgerät verbaute Intel Core i5-5200U-CPU mit integrierter Intel HD Graphics 5500 bietet für viele Anwendungsgebiete genügend Leistung. Die typischen Benchmarkergebnisse kann man am Ende dieses Kapitels oder in unseren umfangreichen Grafik- und CPU-Benchmarklisten mit anderen Testgeräten und Chips vergleichen. Die typischen Heimanwenderaufgaben wie Office, Internet, Videos, Bildverwaltung und Bildbearbeitung sind problemlos möglich. Auch wenig fordernde Casual Games oder ältere Spiele wie Stronghold, Torchlight oder World of Warcraft können mit zurückhaltender Auflösung und angepassten Einstellungen ohne weiteres gespielt werden.

Besonders zeitintensiv wird es jedoch, wenn Konvertierungen ohne Intel Quick Sync Video anstehen, CPU-Rendering stattfindet oder Videoschnitt größerer Projekte durchgeführt werden soll. Quasi gar nicht dran denken sollte man an fordernde 3D-Spiele oder umfangreiche 3D-Konstruktionsaufgaben. Hier fehlen letztlich Taktraten, CPU-Kerne, Shader-Einheiten und vieles mehr. Einen unnötigen Flaschenhals, den Acer selbst verursacht hat, ist der Verzicht auf einen zweiten RAM-Slot. Dadurch wird nicht nur die maximale RAM-Ausstattung beschränkt, sondern auch die Nutzung des Dual-Channel-Modus verhindert. Das bremst die RAM- als auch die Grafikleistung um bis zu 30% aus.